El passat dijous 16 de novembre, com a activitat programada dins del projecte Cuidar-se per cuidar, emmarcat en el Programa Suport a les persones que cuiden persones afectades per malalties o dependents, subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona, vàrem organitzar una sortida de descans per a persones cuidadores no professionals de persones dependents amb discapacitat física i orgànica a Caldes de Montbui. L’objectiu era clar: una jornada de descans per afavorir el benestar físic, psíquic i emocional de les persones cuidadores, i per estrényer llaços entre persones usuàries de les entitats federades a COCEMFE Catalunya. En aquesta ocasió, entitats amb seu a la ciutat de Barcelona.
Les 19 persones que van participar finalment, van poder gaudir d’una visita a la vila de Caldes de Montbui, vila termal i destí de repòs de moltes persones que volen aprofitar els beneficis de l’aigua termal, seguint la mil·lenària tradició iniciada pels antics romans. Aquesta visita comptava amb una sessió de bany termal a l’Hotel Balneari Termes Victòria, dinar i visita guiada al casc antic de la vila, seguint l’estela de la seva principal riquesa, com és l’aigua termal.
A l’arribada a la vila ens esperava Esther Jolonch, Vicepresidenta de COCEMFE Catalunya, acompanyada de Roser Xalabarder, Regidora de Salut de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, qui ens va donar la benvinguda i ens va introduir en el termalisme d’aquesta vila del Vallès. Després d’una visita a l’església parroquial de Santa Maria, per poder contemplar la Santa Majestat, escultura romànica del segle XII, els participants van passejar pel centre de la vila fins a la Plaça de la Font del Lleó. I des d’allí, al Balneari Termes Victòria on, en dos grups, van gaudir d’un bany en la piscina termal del recinte. Algunes persones més valentes van decidir fer un tast de la piscina exterior, amb l’aigua a temperatura de 34º, amb permís del bon temps.
El dinar va ser moment d’intercanvi i convivència, especialment valorat pels assistents, en ser ocasió de compartir inquietuds amb altres persones cuidadores “parlant el mateix llenguatge”, sovint incomprès per la resta de la societat. Aquest intercanvi, el diàleg amb persones cuidadores de persones amb altres discapacitats que la del propi familiar, va fer palesa la importància del moviment associatiu com a plataforma unitària de suport a les persones amb discapacitat i les seves persones cuidadores.
En acabat, mitjançant l’Oficina de Turisme de Caldes de Montbui i el Museu Thermàlia, vàrem fer una visita guiada al casc antic, amb especial atenció a la Font del Lleó, a les Termes romanes i a l’ús popular dels safareigs amb la canalització de l’aigua termal.
Una jornada agradable, de reconeixement merescut a la tasca de les persones cuidadores i posar-la en valor, i d’aprofitament de l’oportunitat per reprendre el dia a dia amb forces renovades.