La Confederación Española de Personas con Discapacidad Física y Orgánica (COCEMFE) disposa de les Guies Derechos de las personas con discapacidad. Guía para la accesibilidad universal i Defensa de los derechos de las personas con discapacidad. Guía para la acción. Ambdues estan destinades a impulsar l’exercici real dels drets del nostre grup social i facilitar la denúncia i reparació en casos de discriminació i de vulneració.

Aquestes guies es van elaborar en col·laboració amb la Universitat Carlos III, de Madrid. En paraules d’Anxo Queiruga, President de COCEMFE nacional, “des de COCEMFE hem realitzat i presentat informes de vulneracions de drets per conèixer la realitat de la discapacitat a Espanya i, a partir d’aquí, enfocar i dirigir les polítiques públiques. Conèixer quins són els nostres drets, identificar quan s’estan vulnerant i disposar d’eines per a defensar-los, farà més efectiva la nostra acció“.

La Guía para la acción pretén enfortir les habilitats per a la identificació de situacions de discriminació i vulneració de drets i l’assessorament sobre mecanismes de defensa per part de les organitzacions de persones amb discapacitat. En aquest sentit, la guia respon al paper de defensa de drets que la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides atorga a les organitzacions de persones amb discapacitat a l’hora de complir, supervisar i defensar la seva aplicació real i efectiva. Entre els seus continguts es poden trobar exemples de vulneracions de drets i claus per a detectar-les, així com els diferents mecanismes de defensa i reclamació i diferents models i formularis per a presentar reclamacions i denúncies.

Per part seva, la guia Guia per a l’accessibilitat universal, a més de recollir un marc teòric sobre el significat de l’accessibilitat i la seva configuració jurídica, els tipus de discriminació i la seva prohibició en l’àmbit de la discapacitat, aporta un ampli llistat de les mesures a adoptar davant situacions de discriminació i falta d’accessibilitat, tant a nivell nacional com internacional. D’igual manera, inclou un compendi de casos reals de falta d’accessibilitat i discriminació habituals i les possibles vies d’actuació.

Les guies publicades, doncs, busquen un triple objectiu:

  • donar a conèixer les possibles situacions de vulneració de drets
  • unificar la resposta donada des de les entitats en forma de denúncia i reclamació
  • afavorir l’eficàcia de la incidència política que fem, com a Confederació nacional, per tal d’aconseguir polítiques d’accessibilitat, campanyes de sensibilització i millores concretes per a les persones amb discapacitat física i orgànica.

Podeu accedir a aquestes Guies i descarregar-les fent click aquí:  Guía para la accesibilidad universal  Guía para la acción

Sense categoriaGuies COCEMFE per a la defensa dels drets de les persones amb discapacitat