Barcelona, 7 d’abril de 2025

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, que se celebra aquest dilluns. 7 d’abril, COCEMFE Catalunya, al costat de COCEMFE nacional i el seu Moviment Associatiu, reclama a les administracions públiques que garanteixin l’accés ple, equitatiu i efectiu al dret a la salut de les persones amb discapacitat física i orgànica i denúncia la persistència de mancances estructurals que afecten aquest grup social.

Segons els informes elaborats per COCEMFE nacional, el 75% de les persones amb discapacitat no rep amb la regularitat i intensitat suficient els serveis sanitaris i socials que requereix per a cobrir les seves necessitats en aquests aspectes, xifra que ascendeix al 80% en el cas de les dones amb discapacitat. A més, el 81,6% d’aquest grup social ha d’assumir despeses addicionals per a accedir a tractaments o productes sanitaris, sent el 37% els qui afronten més de 200 euros al mes per aquest motiu.

El president de COCEMFE nacional, Anxo Queiruga, denúncia que “els serveis sanitaris continuen presentant greus barreres físiques, comunicatives i d’accés a la informació”. “Aquestes barreres, sumades al desconeixement generalitzat sobre les condicions de vida de les persones amb discapacitat, actuen com a factors que intensifiquen l’exclusió social i restringeixen el desenvolupament de l’autonomia personal i el dret a la salut i a una vida independent”, afegeix.

En aquest sentit, COCEMFE Catalunya i el Moviment Associatiu de COCEMFE aposten per la coordinació efectiva en tots els nivells com a element essencial per a desenvolupar un espai sociosanitari eficaç, públic i universal. “Un autèntic espai sociosanitari ha de comptar amb pressupost i recursos suficients, i adoptar un enfocament preventiu, comunitari i centrat en la persona”, argumenta Queiruga.

D’igual manera, el president de COCEMFE nacional posa l’accent que “un dels punts més preocupants és la falta d’equitat en l’accés a l’atenció precoç” i incideix en que “aquest servei no pot dependre del lloc en el qual resideixis, tenint en compte la seva importància per a garantir el ple desenvolupament de nens, nenes i joves amb discapacitat”.

Per tot això, COCEMFE reclama que l’Atenció precoç sigui reconeguda com un dret subjectiu universal, garantit des del diagnòstic, que es defineixi una cartera comuna bàsica de serveis en tot el país, que s’inverteixi en professionals especialitzats i formació contínua i que la intervenció es realitzi també en entorns rurals, amb participació activa de les famílies.

A més, COCEMFE Catalunya i el Moviment Associatiu de COCEMFE defensen la necessitat de la universalització i l’equitat territorial dels serveis de salut i atenció social; eliminar barreres en centres de salut, hospitals i serveis d’urgències; tenir accés garantit a tractaments i tecnologies de suport; acabar amb els sobrecostos sanitaris que assumeixen les persones amb discapacitat; millorar la formació del personal sanitari en atenció a la discapacitat, i reformar l’atenció sociosanitària, garantint una atenció integral, centrada en la persona i amb perspectiva de gènere i discapacitat.

Perquè no hi ha salut sense drets, reclamem uns serveis socials i sanitaris coordinats que ens permetin avançar en inclusió, autonomia i igualtat”, conclou Queiruga.

Sense categoriaCocemfe Catalunya reclama posar fi a les desigualtats que perjudiquen la salut de les persones amb discapacitat